Don't Just Test Your Limits — Be Empowered to Crash Them...

Ο Επαγωγικός Συλλογισμός

Παρουσίαση των εξετάσεων Επαγωγικού ή Αφαιρετικού-Διαγραμματικού Συλλογισμού

Οι εξετάσεις Επαγωγικού Συλλογισμού (Ε.Σ.) έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν την ικα­νότητα ενός υποψηφίου να σκέ­φτεται «διαγώνια» χρησιμοποιώντας τη λογική του για την επίλυση αφηρημένων προβλημάτων, την εξέλιξη δυναμικών μεταβλητών και τον εντοπισμό λογικών σχέσε­ων μεταξύ διαδοχικών ανεξάρτητων παραστάσεων ή εννοιών.

Η δεξιότητα αυτή είναι κρίσιμη για στελέχη που καλούνται να εντοπίσουν μέσα σε μεγάλο όγκο δεδομένων τάσεις αδιόρατες στον μέσο άνθρωπο, όπως η εξέλιξη της τιμής μίας μετοχής ή ενός ομολόγου, άτομα με ευαισθησία στις μεταβολές, δημιουργική σκέψη και ικανότητα να λειτουργούν κάτω από έντονη πίεση χρόνου.

Το τεστ εκτιμάει την ακρίβεια και την ταχύτητα με την οποία μπορείτε να εντοπίσετε και να ερμηνεύσετε τη σχέση των αφανών ή ασαφών κανόνων που ισχύουν σε κάθε ερώτηση. Η αντιμετώπιση του προϋποθέτει ικανότητες λογικής σκέψης, δημιουργικότητας, αφαιρετικής ερμηνείας και πρωτοτυπίας στην επεξεργασία ασαφών πληροφοριών και στην επίλυση προβλημάτων και αποδεικνύει έμφυτες δεξιότητες μη εξαρτώμενες ιδιαίτερα από το πολιτιστικό ή εκπαιδευτικό υπόβαθρο των υποψηφίων.

Συμβατικά, οι εξετάσεις Επαγωγικού Συλλογισμού περιλαμβάνουν 10-15 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, με 4 έως 5 απαντήσεις έκαστη ενώ τα σχετικά τεστ σάς διαθέτουν από 45 δευτερόλεπτα έως 1,5 λεπτό ανά ερώτηση για την ολοκλήρωσή τους. Όπως ισχύει σε όλα τα ψυχομετρικά τεστ, είναι σημαντικό οι εξεταζόμενοι να βρουν την ιδανική ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και ακρίβειας.

Οι πλέον τυπικές μορφές ερωτήσεων Επαγωγικού Συλλογισμού είναι οι ακόλουθες

1. Ποιο είναι το σχήμα που λογικά ακολουθεί μία δοσμένη σειρά σχημάτων

2. Ποιο είναι το σχήμα που λείπει από μία δοσμένη σειρά σχημάτων

3. Ποιο είναι το ασύμβατο σχήμα σε μία δοσμένη σειρά σχημάτων

4. Ποια εικόνα ολοκληρώνει ένα μοτίβο ή ένα puzzle

Το Επίπεδο Δυσκολίας των Ερωτήσεων Ε.Σ. καθορίζεται από το αντικείμενο εργασίας, τη βαθμίδα και τις δεξιότητες της θέσης που διεκδικείτε. Ο καθορισμός του επιπέδου δυσκολίας γίνεται με βάση τρεις παράγοντες:

  • τον αριθμό των λογικών κανόνων που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για τον ορισμό του μοτίβου μιας ομάδας σχημάτων,

  • την πολυπλοκότητα των κανόνων,

  • τους χρονικούς περιορισμούς της εξέτασης.

    Όσο ο αριθμός των κανόνων και η πολυπλοκότητά τους αυξάνονται ενώ ο επιτρεπόμενος χρόνος μειώνεται, τόσο πιο δύσκολη θεωρείται η εξέταση.

Οι εξετάσεις Επαγωγικού Συλλογισμού του ΑΣΕΠ

Και στην περίπτωση του ΑΣΕΠ, η πρόκληση των εξετάσεων Ε.Σ. συνίσταται στον προσδιορισμό του «υποκείμενου κανόνα» σε κάθε δο­σμένη ακολουθία.

Θα σας παρουσιαστούν ερωτήσεις σε μορφή εικόνων, οι οποίες περιλαμβάνουν σχήματα, γραμμές και επαναλαμβανόμενες μορφές ή μοτίβα. Τα αφηρημένα αυτά σχήματα αλλάζουν με συγκεκριμένο σκεπτικό. Καλείστε να κατανοήσετε τους κανόνες λογικής που διέπουν τη μεταβολή των διαφόρων σχημάτων της εκφώνησης, ώστε να αναγνωρίσετε σωστά το σχήμα που λείπει ή το επόμενο βήμα στην αλληλουχία.

Η θέση από την οποία θα λείπει κάθε φορά το σχήμα, θα υποδεικνύεται με ένα ερωτηματικό (?). Επιλέξτε την απάντηση που αντικαθιστά το ερωτηματικό από τις πέντε εναλλακτικές απαντήσεις και υποδείξετε την επιλέγοντας το αντίστοιχο γράμμα Α, Β, Γ, Δ, ή Ε.

Αν και η SHL έχει προχωρήσει στην έκδοση προσαρμόσιμων (CAT) τεστ Επαγωγικού Συλλογισμού, η εκδοχή που έχει επιλέξει το ΑΣΕΠ είναι στατική και άρα ο βαθμός δυσκολίας των επόμενων ερωτήσεων δεν προσαρμόζεται στην ορθότητα των προηγούμενων απαντήσεων σας ενώ όλες οι ερωτήσεις είναι ισόβαθμες. Επίσης το τεστ Επαγωγικού Συλλογισμού δεν έχει αρνητική βαθμολογία, παρατήρηση που επιβάλλει να απαντήσετε το σύνολο των ερωτήσεων, ιδίως αν, με χρήση κάποιου κριτηρίου μπορείτε να απορρίψετε 1, 2, ή 3 από τις 5 απαντήσεις.

Η μεθοδολογία αντιμετώπισης των ασκήσεων Επαγωγικού Συλλογισμού είναι απλή:

  • Παρατηρήστε προσεκτικά την ακολουθία των σχημάτων που σας δόθηκαν.

  • Εντοπίστε τα κριτήρια και τους κανόνες μεταβολής του περιεχομένου τους.

  • Χρησιμοποιώντας τους κανόνες αυτούς, αρχίστε να εξαλείφετε τις επιλογές που δεν συμμορφώνονται μαζί τους.

    Στο κεφάλαιο 7 του βιβλίου μας παραθέτουμε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά για τα οποία θα πρέπει να ελέγχετε συγκριτικά μέσα στα πλαίσια, δηλαδή τους συνηθέστερους τύπους μεταβολών των περιεχόμενων στοιχείων, καθώς και τεχνικές επιτάχυνσης και τυποποίησης της διαδικασίας ελέγχου μαζί με πολλά παραδείγματα εφαρμογής των τεχνικών αυτών.

    Κατά την προετοιμασία σας, φροντίστε να εμπλουτίσετε την παλέτα των πιθανών μεταβολών με τυχόν νέες μεταβολές που θα συναντήσετε στις ασκήσεις που αντιμετωπίσατε και να ιεραρχήσετε τη σειρά με την οποία θα ελέγχετε τα κριτήρια και θα ερμηνεύετε τις μεταβολές αυτές βάσει της συχνότητας με την οποία τις χρησιμοποιεί ο φορέας που προετοιμάζει το τεστ που θα δώσετε.

    Ωστόσο, η εξοικείωση σας με το συγκεκριμένο τεστ προϋποθέτει την επίλυση κάποιων εκατοντάδων ασκήσεων αν θέλετε να γίνετε πραγματικά ανταγωνιστικοί. Σε γενικές γραμμές οι ασκήσεις Ε.Σ. έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να απαντηθούν ορθά και εντός χρόνου μόνον από το 2-2,5% των διαγωνιζομένων, παρατήρηση που δείχνει την επένδυση προσπάθειας που απαιτείται...

Παραδείγματα Ασκήσεων Επαγωγικού Συλλογισμού

Άσκηση 1
Άσκηση 2
Άσκηση 3
Inductive reasoning exercise 2
Inductive reasoning exercise 2
Inductive reasoning exercise 3
Inductive reasoning exercise 3

Για να διαβάσετε τις ορθές απαντήσεις και τις εξηγήσεις τους πατήστε εδώ:

Για πρόσθετες ασκήσεις αξιοποιήστε τους τρόπους επικοινωνίας που ακολουθούν

Red arrow ponting downwards
Red arrow ponting downwards
inductive exerc-1
inductive exerc-1