Don't Just Test Your Limits — Be Empowered to Crash Them...

Παραγωγικός Συλλογισμός

blue and white striped round textile
blue and white striped round textile

Παρουσίαση των εξετάσεων Παραγωγικού Συλλογισμού

Τα τεστ παραγωγικού ή αναγωγικού συλλογισμού (Πα.Σ.) χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τους εργοδότες σε μία προσπάθεια αξιολόγησης της ικανότητας των υποψηφίων να αναλύουν και να συνθέτουν κριτικά διαθέσιμες αδόμητες πληροφορίες, να εξάγουν λογικά συμπεράσματα και να λύνουν προβλήματα με βάση δοσμένα στοιχεία ή υποθέσεις. Σκοπός του τεστ Πα.Σ. είναι να συνεισφέρει, παράλληλα με άλλα τεστ, στον εντοπισμό υποψηφίων που μπορούν να εφαρμόσουν λειτουργικά πρότυπα σκέψης στην εργασία τους.

Ένα τεστ παραγωγικού συλλογισμού αξιολογεί την ικανότητά σας να κάνετε λογικές αφαιρέσεις (αναγωγές) αξιοποιώντας συγκεκριμένες πληροφορίες προκειμένου να μεταβείτε από γενικές δηλώσεις ή αρχές σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Η εκφώνηση των ασκήσεων παραγωγικού συλλογισμού παρουσιάζει ένα σύνολο δεδομένων με τη μορφή υποθέσεων, περιορισμών, σχέσεων, ή ιεραρχήσεων μεταξύ μεταβλητών και σας ζητείται, κάτω από χρονική πίεση, να εξάγετε ένα έγκυρο συμπέρασμα αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα.

Οι ερωτήσεις στις εξετάσεις παραγωγικού συλλογισμού μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές, όπως:

  • ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με, συνήθως, 3-5 διαθέσιμες επιλογές απαντήσεων

  • ερωτήσεις σωστού ή λάθους

  • ερωτήσεις που βασίζονται σε σενάρια

  • ερωτήσεις επιλογής, ιεράρχησης, ή ταξιθέτησης διαφόρων μεταβλητών βάσει σεναρίων, όπου πρέπει να προσδιορίσετε το σωστό αποτέλεσμα με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες και περιορισμούς,

  • λογικοί γρίφοι, παζλ λογικής, ή αινίγματα που απαιτούν από εσάς να εξαγάγετε τη σωστή απάντηση με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες.

  • συμπλήρωση κενών σε ένα συνεχές αξιοποιώντας τις πληροφορίες της εκφώνησης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ο παραγωγικός συλλογισμός στοχεύει στον έλεγχο ή/και την εφαρμογή μιας υπάρχουσας θεωρίας, ενώ ο επαγωγικός συλλογισμός στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας θεωρίας βάσει των δοσμένων παρατηρήσεων.

Ο παραγωγικός συλλογισμός είναι μια πολύ χρήσιμη, μεταβιβάσιμη δεξιότητα που βοηθά τους εργοδότες να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε και επεξεργάζεστε αδόμητες (ανοργάνωτες) πληροφορίες για να κάνετε μια λογική αναγωγή. Χρησιμοποιείται ως κριτήριο επιλογής από ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, επιχειρήσεων και ιδρυμάτων για διάφορους σκοπούς. Οι σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής τεστ παραγωγικού συλλογισμού είναι η IBM-Kenexa και η SHL τις υπηρεσίες της οποίας χρησιμοποιεί και το ΑΣΕΠ.

Στατικά και Διαδραστικά τεστ Παραγωγικού Συλλογισμού

Αν και το ΑΣΕΠ εισήγαγε πολύ πρόσφατα (>2023) τις εξετάσεις Παραγωγικού Συλλογισμού στα τεστ δεξιοτήτων του, η αίσθηση μας είναι ότι προτίθεται να χρησιμοποιεί την μη διαδραστική εκδοχή του τεστ για την επιλογή προσωπικού και την διαδραστική εκδοχή για την επιλογή στελεχών. Θεωρούμε σκόπιμο εδώ να επισημάνουμε ότι η κατανόηση της πρώτης αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της δεύτερης (διαδραστικής) εκδοχής, το βασικό πρόβλημα της οποίας συνίσταται στην έλλειψη του τεράστιου αριθμού υπολογιστών που απαιτούνται για την υλοποίηση της.

Η μη διαδραστική εκδοχή του τεστ παραθέτει συνολικά 18 ερωτήσεις προς απάντηση εντός 20 λεπτών. Πρόκειται για τον κλασσικό τύπο ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής με 4-5 πιθανές απαντήσεις.

Το τεστ θα σας παρουσιάσει τρία διαφορετικά είδη ερωτήσεων:

  1. Θα διαβάσετε μια παράγραφο ή μία σειρά ανεξάρτητων δηλώσεων και, με βάση το περιεχόμενο τους, θα πρέπει να καθορίσετε ποια από τις προτάσεις που ακολουθούν την εκφώνηση, οφείλει, μπορεί, ή αποκλείεται να είναι αληθής.

  2. Θα σας δοθεί ένας σύντομος συλλογισμός βάσει του οποίου έχει εξαχθεί ένα συμπέρασμα και θα σας ζητηθεί να προσδιορίσετε μία παραδοχή στην οποία βασίζεται το συμπέρασμα αυτό ή να επιλέξετε μεταξύ των απαντήσεων πρόσθετες πληροφορίες που το ενισχύουν ή το αποδυναμώνουν.

  3. Θα σας δοθούν πίνακες με λεκτικά ή/και ποσοτικά δεδομένα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσετε προκειμένου να απαντήσετε μια σύνθετη ερώτηση που σχετίζεται με το περιεχόμενο τους.

Το διαδραστικό SHL Verify G+ Test του ΑΣΕΠ αποτελείται από 12 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν σε 18 λεπτά. Επομένως, έχετε 1,5 λεπτό ανά ερώτηση. Η SHL περιγράφει το συγκεκριμένο τεστ ως "... Μια εξέταση βάσει δραστηριότητας η οποία σας επιτρέπει να σύρετε, να εναποθέσετε και να αλληλεπιδράσετε..." . Εδώ θα αντιμετωπίσετε ερωτήσεις όπως ο προγραμματισμός ενός διαδραστικού ημερολογίου, η ιεραρχημένη κατάταξη ατόμων ή δραστηριοτήτων με βάση διάφορα κριτήρια ή/και περιορισμούς, η οργάνωση αιθουσών συσκέψεων και πολλά άλλα. Η σημαντικότερη διαφορά του διαδραστικού τεστ από την κλασική έκδοση ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής είναι ότι εδώ δεν υπάρχουν οι παραδοσιακές επιλογές απαντήσεων (A,B,Γ,Δ,E), αλλά ο υποψήφιος θα πρέπει να διαμορφώσει την απάντηση χειριζόμενος, μέσω μεταφοράς και εναπόθεσης, στοιχεία στην οθόνη.

Στο Κεφάλαιο 6 του βιβλίου μας παραθέτουμε μία σειρά οδηγιών και συμβουλών για εξάσκηση προετοιμασίας σε τεστ, διαδραστικού και μη, παραγωγικού συλλογισμού, τους λόγους για τους οποίους η χρήση των δωρεάν διαθέσιμων ασκήσεων στο διαδίκτυο είναι ανεπαρκής, και δεκάδες ασκήσεις και των δύο τύπων για εξάσκηση, παρέχοντας ένα εφαλτήριο προσέγγισης στη διαχείριση των ασκήσεων Πα.Σ.

blue and white striped round textile
blue and white striped round textile

Παραδείγματα Ασκήσεων Παραγωγικού Συλλογισμού

1. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μη κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Η μελέτη βάσισε αυτό το συμπέρασμα στο γεγονός ότι τα άτομα που έτρωγαν μόνο μη γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά αυτών των ασθενειών από ό, τι τα άτομα που έτρωγαν και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μειωμένος κίνδυνος των δύο αυτών ασθενειών είναι αποτέλεσμα των διατροφικών διαφορών των ατόμων.

Ποια από τις παρακείμενες δηλώσεις, αν αληθεύει, θα αποδυνάμωνε το συμπέρασμα αυτό;

Α: Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα τείνουν επίσης να καλλιεργούνται βιολογικά, μια διαδικασία που χρησιμοποιεί λιγότερα φυτοφάρμακα και τεχνητά λιπάσματα από ό, τι η συμβατική γεωργία.
Β. Ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις επιδεινώνονται ή προκαλούνται από κακή διατροφή που περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση τα σιτηρά και προϊόντα κρέατος με βαρύ λίπος.
Γ. Πιθανώς, ορισμένα άτομα είναι φυσικά ανθεκτικά στην ανάπτυξη τόσο διαβήτη τύπου 2 όσο και καρδιακών παθήσεων ανεξάρτητα από τη διατροφή.
Δ. Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των βιολογικών τροφίμων στον κίνδυνο ανάπτυξης και των δύο ασθενειών, αλλά όχι στις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
Ε. Τα άτομα που δεν τρώνε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα τείνουν επίσης να ασκούνται και να κάνουν άλλες επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο και των δύο ασθενειών.

2. Ο Μάκης τερμάτισε μπροστά από τον Παύλο. Ο Παύλος και ο Βρασίδας τερμάτισαν και οι δύο πριν από τον Λάζαρο. Ο Όμηρος δεν τερμάτισε τελευταίος.

Ποιος τερμάτισε τελευταίος;

Α. Όμηρος Β. Βρασίδας Γ. Παύλος Δ. Λάζαρος Ε. Δεν γνωρίζουμε

Deductive reasoning exercise
Deductive reasoning exercise

Για να διαβάσετε τις ορθές απαντήσεις και τις εξηγήσεις τους πατήστε εδώ:

Για πρόσθετες ασκήσεις αξιοποιήστε τους τρόπους επικοινωνίας που ακολουθούν

Red arrow ponting downwards
Red arrow ponting downwards